Història

Les pomes, juntament amb altres fruites i hortalisses, han estat cultius tradicionals a les comarques de Girona des de temps immemorials, si bé en els seus inicis estaven destinades a l'autoconsum. La zona de producció de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona està situada en els camps de les comarques del Baix Empordà, l'Alt Empordà i el Gironès en sòls formats per materials recents d'origen fluvial, en una topografia plana, amb una mínima erosió i un drenatge òptim. Les plantacions gaudeixen d'un clima privilegiat, influït per la proximitat del Mediterrani i els Pirineus. Les temperatures són suaus i fresques, amb contrastos molt marcats entre el dia i la nit, amb una humitat relativa i una insolació elevades durant l'estiu. El resultat: pomes de color perfecte i amb un alt contingut en sucre.

Va ser l'any 1962 quan es va crear la Cooperativa Fructícola Costa Brava, al Baix Empordà, el 1965 una altra cooperativa, Girona Fruits, obria les seves portes a Bordils, comarca del Gironès, i el 1972 entrava en funcionament la Central Fructícola Empordà, a Sant Pere Pescador, comarca de l'Alt Empordà, destinades bàsicament a la comercialització de les pomes alhora que oferien als socis la direcció tècnica. Les cooperatives han estat sempre a l'avantguarda del sector i han representat un estímul indispensable per als productors de pomes.
La primera unió dels esforços invertits en aquest producte diferenciat va ser la fundació de l'agrupació Poma de Girona el 1987, llavors com a Associació de Denominació de Qualitat Poma de Girona, que agrupava les quatre empreses més importants en producció de fruita de la província de Girona, encara que amb el temps van quedar només tres. 

Davant tants esforços posats en un projecte comú , els socis de Poma de Girona van creure convenient apostar pel segell de IGP, símbol que demostra la qualitat del producte, ja que requereix el compliment rigorós d'unes normes de producció i certificació, i la vinculació del producte amb el territori. Treballant intensament per aconseguir el nostre objectiu arribem al 2003, any en què la Unió Europea va aprovar la sol·licitud per obtenir el segell d'Indicació Geogràfica Protegida per Poma de Girona.

Aquesta evolució en la formació Poma de Girona mostra com malgrat els canvis del mercat , de les preferències dels consumidors i de moltes altres variables, hi ha un factor clau que impulsava l'activitat de Poma de Girona el 1987 i que ho segueix fent en l'actualitat: la diferenciació de producte, i en el nostre cas, en qualitat.  És per això que cal seguir treballant en aquest objectiu.

  • Què és una IGP?

    Indicació Geogràfica Protegida

    IGP correspon al nom d’un producte originari d’una zona geogràfica determinada. La qualitat, reputació o altra característica del producte pot atribuir-se a aquesta zona geogràfica delimitada on es realitza la producció i/o transformació i/o elaboració. Més

  • Federació Catalana DOP-IGP

    Descobreix les IGPs i DOPs de Catalunya

    La Federació Catalana DOP-IGP agrupa la majoria dels Consell Reguladors DOP-IGP de Catalunya. Descobreix quins productes agrupa i el significat dels segells DOP i IGP. Més