Notícies

Tot i les pedregades, una bona collita 21.08.2014

  • Tot i les pedregades, una bona collita
  • Tot i les pedregades, una bona collita

Avui s’ha presentat a Mas Badia la previsió de collita de la campanya de poma de Girona del 2014, que es va iniciar fa uns dies amb la collita de la varietat Gala.  Han presentat les previsions de collita i les novetats el Sr. Vicenç Estanyol, director dels Serveis Territorials del DAAM a Girona, el Sr. Venanci Grau, president de la IGP Poma de Girona i de Costa Brava Fructicultors, el Sr. Miquel Roig, gerent de l’empresa Fructícola Empordà i el Sr. Josep Mª Pagès, director de l’estació experimental IRTA-Mas Badia.

Tal i com ha explicat el Sr. Vicenç Estanyol, per aquesta campanya 2014 es preveu que la producció de poma a la província de Girona es situï prop de les 91.000 tones, un 30% més que el 2013.  Donada la pedregada del passat 20 juliol, de molta menys afectació a la del juliol del 2013, sembla que la producció podria ser 6.000 o 7.000 tones per sota del previst.  També ha destacat que “el sector de la poma és un dels més importants dins el sector primari a la província de Girona”, i que “dóna feina a, aproximadament, entre 2.500 i 3.000 persones”.

 

Venanci Grau ha comentat que els productors i comercialitzadors de Poma de Girona, tot i els danys de la pedregada de l’any passat, estan contents dels resultats de la passada campanya, ja que van poder tancar-la amb preus bons pels productors.  En referència a la campanya que ara s’inicia, Venanci Grau ha explicat que es preveu un important augment de la producció de poma a nivell d’Europa (un 9% en relació al 2013), però que “els productors gironins afrontem aquest augment de l’oferta amb positivisme, ja que es tracta d’una poma amb valor diferencial, enguany de calibre gran, i que l’esforç que s’està fent amb la reconversió varietal ajuda a poder accedir a nous mercats”.  També ha destacat que els clients de les empreses comercialitzadores de Poma de Girona valoren molt l’oferta d’una poma que manté una qualitat i característiques similars durant tot l’any, així com també el servei logístic que ofereixen.

 

Referent al veto d’entrada de determinats productes a Rússia, Venanci Grau ha explicat que la poma que entra a Rússia és principalment d’origen polonès, però que aquest fet pot provocar efectes indirectes sobre la producció de poma dels altres

països europeus.  El principal risc es troba en el fet que Polònia hagi de buscar nous mercats per a la seva poma, i això podria provocar una sobreoferta.

En la seva intervenció, Josep Mª Pagès ha destacat dos grans fets per la campanya 2014.  Per una banda ha explicat que al Baix Ter, del total de plantacions de pomeres,  hi ha un 48% d’hectàrees cobertes amb xarxa antipedregada, i que gairebé totes les noves plantacions es fan ja implantant aquest sistema de protecció.  Aquest mètode, a part d’evitar grans pèrdues econòmiques, garanteix l’oferta de producte per poder subministrar als clients.  Per altra banda, ha remarcat que “estem davant una campanya sense foc bacterià gràcies als esforços dels productors i del Servei de Sanitat Vegetal”, així com també ha estat important la posada en funcionament d’un nou model de previsió de risc.