Notícies

Nous productes Girona Excel·lent 03.08.2016

  • Nous productes Girona Excel·lent
  • Nous productes Girona Excel·lent

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica avui els resultats de la segona edició de Girona Excel·lent, amb el llistat dels 38 productes que lluiran els pròxims dos anys el segell que distingeix la qualitat agroalimentària gironina, creat el 2014.

Dels productes que figuren a la llista, quatre ho són de ple dret des de la primera edició:

  • La poma Royal Gala, de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona.
  • Les varietats de fesols de gra petit i setsetmanera de la Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau.
  • La Galeta Organic Teules, de Trias Galetes-Biscuits SA, de Santa Coloma de Farners.
  • Els Ametllats (galeta d’ametlla), de Galetes Camprodon SA, de Camprodon.

Els altres 38 productes han estat escollits el mes de juliol durant vuit tasts a cegues, un per cada família de productes seleccionats: Anxoves, Arròs, Foie, Olis, Vins, Begudes locals, Làctics i Conserves de fruita i almívars. Cada tast ha tingut un jurat de cinc membres, que s’han reunit en cinc escenaris: Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona; la Masia del Celler de Can Roca; Maram de l’Escala; IRTA-Monell, i l’Escola d’Hostaleria de Figueres.

Es van presentar un total de 159 mostres, de les quals 38, presentades per 25 empreses diferents, lluiran el segell GIRONA EXCEL·LENT des d’ara fins al mes d’agost del 2018. Totes les empreses han d’acreditar que l’elaboració del producte és 100% de les comarques de Girona i que les empreses i artesans que s’hi presentin també són establertes a la regió de Girona.

En la majoria de categories, el jurat ha tingut la potestat de triar productes singulars, en els casos en què ha considerat la idoneïtat de la selecció. Els productes singulars són els que destaquen per les seves característiques excel·lents, diferenciades i úniques, i no es poden presentar a cap de les categories establertes al sector corresponent.

La comissió tècnica de Girona Excel·lent, formada per Carles Benítez, cordinador tècnic de la Diputació de Girona, i per Salvador Garcia-Arbós i Pep Nogué, assessors gastronòmics del projecte i coordinadors de les sessions de tast, insisteix a destacar que els tasts han estat a cegues i que, fins i tot, les deliberacions i les votacions han estat registrades en vídeo.

A partir d’un projecte embrionari nascut a la Cambra de Comerç de Girona, el projecte Girona Excel·lent s’emmarca en la idea de l’Àrea de Promoció Econòmica-Diplab de donar suport a projectes que contribueixen a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat de petites empreses o agrupacions de productors dels 222 municipis de les comarques gironines.

Tenint en comte l’alt nivell i el prestigi de la gastronomia gironina, cal aprofitar els productes propis del territori, la seva innovació i desenvolupament per promocionar, donar valor a la marca i reforçar la identitat pròpia dels productes agroalimentaris de les comarques de Girona, com ja es va posar de manifest en la primera convocatòria, durant els anys 2014 i 2015.

Un dels grans objectius de GIRONA EXCEL·LENT és establir un espai de relació estable; fomentar activitats i promocions dels sectors adherits; elaborar un mapa específic del sector agroalimentari del territori gironí, i donar suport per a la prospecció de les necessitats de les empreses de les comarques gironines. Per això, en els propers mesos s’explicarà detalladament i abastament l’adhesió al projecte de les entitats i col·lectius representatius del sector agroalimentari gironí a través del Girona Excel·lent – Col·lectius. Col·lectius com els gremis de Flequers,  de Carnisseres o de cerveses ja s’han adherit al projecte, que serà sempre obert a la resta de gremis, associacions i federacions de professionals vinculats al sector agroalimentari gironí; els consells reguladors DOP/IGP de la demarcació de Girona, i altres entitats sense ànim de lucre vinculades al sector agroalimentari gironí.

 

FONT: NOTA DE PREMSA DIPUTACIÓ DE GIRONA