Notícies

Els productors de Poma de Girona reivindiquen el seu esforç per oferir la poma més sostenible del me 27.03.2019

  • Els productors de Poma de Girona reivindiquen el seu esforç per oferir la poma més sostenible del me

 

El cardiòleg Ramon Brugada destaca la importància de consumir producte de proximitat per protegir l'economia local i el medi ambient

 

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona reivindiquen el consum del producte de proximitat davant les varietats importades d’altres països. Actualment, la meitat de les pomes que es venen als supermercats espanyols provenen d’Itàlia i França. El sector, reunit aquesta tarda a Girona en la seva Assemblea Anual de socis, ha concedit la distinció Poma de Girona al director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, el cardiòleg Ramon Brugada, que ha destacat la importància de consumir producte de proximitat per donar suport a l’economia local i protegir el medi ambient.

 

Actualment, a l’estat espanyol es consumeixen cada any 480.000 tones de pomes, de les quals aproximadament unes 200.000 s’importen. En aquest escenari, els productors de Poma de Girona, que es reuneixen avui per fer balanç dels projectes de comunicació desenvolupats per l’entitat i preparar una campanya per incentivar el consum de Poma de Girona, han reivindicat el seu esforç per encaminar a tenir la poma més sostenible del mercat. Asseguren que el consum de productes locals ajuda a reduir les emissions de CO2, els plàstics i embalums i fomenta l’economia del territori. Sota aquesta premissa, el sector porta a terme des de fa temps diversos projectes encaminats a produir una poma més sostenible.

 

Una de les iniciatives més recents és la implicació de les tres empreses de la IGP Poma de Girona (Girona Fruits, de Bordils, Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador i Giropoma Costa Brava, d’Ullà) en el programa Hot Climate Programme, que permetrà comercialitzar varietats de pomes adaptades a climes càlids i que hauria de permetre en uns deu anys vista acabar amb les importacions al mercat espanyol, segons explica el president de Poma de Girona, Llorenç Frigola. La iniciativa, d’abast internacional i que compta amb la participació de científics neozelandesos, permetria a la IGP incrementar en un 50% la producció de poma, passant de les 80.000 tones anuals produïdes de mitjana a les 120.000. “A mig termini, entre Girona i Lleida s’han de cobrir les més de 200.000 tones de poma que venen de fora”, afirma  Frigola. Les primeres variants adaptades al clima es començaran a plantar l’any que ve.

 

A efectes pràctics, reduir al mínim els importacions té efectes positius sobre l’economia i els efectes del canvi climàtic. Així, per exemple, es reduiran les emissions de CO2 a l’atmosfera ja que no serà necessari transportar tantes pomes conreades d’altres països. D’altra banda, oferir als consumidors varietats produïdes en condicions locals reduirà també la petjada hídrica, ja que en ser varietats adaptades al clima no requeriran tanta aigua. A més, es crea riquesa al territori. Actualment, el sector de la poma a Girona dona feina a unes 3.000 persones, entre llocs de treball directes i indirectes. “Els països que importen massa acaben empobrint-se", afirma Frigola, que reivindica la Poma de Girona com “la més sostenible”. Algunes grans cadenes de supermercats ja han deixat ja de vendre poma de fora, però encara són majoria les grans superfícies que comercialitzen pomes conreades a 2.000 km de distància.

 

A banda del programa de renovació varietal que permet adaptar-se millor a les altes temperatures a l’estiu, fa temps que els productors de la IGP Poma de Girona en col·laboració amb l’IRTA-Mas Badia porten a terme diverses accions per fer una poma més sostenible. Entre d’altres actuacions, utilitzen en els seus camps sondes d’aigua al sòl connectades a Internet que permeten un estalvi d’aigua del 25% al 30%. També usen mètodes biològics per al control de plagues. La demarcació de Girona és un dels tres únics territoris d’arreu del món amb gairebé un 100% de la superfície de producció coberta amb el mètode de la confusió sexual contra la carpocapsa, la principal plaga de la pomera. Aquest sistema de control biològic de plagues es caracteritza per la difusió de substàncies químiques que provoquen la desorientació del mascle i això evita l’aparellament amb la femella.

 

El cardiòleg Ramon Brugada, distingit per Poma de Girona

 

El director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de GIrona (Idibgi), el cardiòleg Ramon Brugada, ha estat reconegut aquesta tarda per Poma de Girona per la seva feina en l’àmbit de la recerca. Brugada, que és el cap de Cardiologia de l’Hospital Josep Trueta i professor associat de Medicina de la Universitat de Girona, ha defensat la importància de consumir producte de proximitat per donar suport a l’economia local i protegir el medi ambient. “Com a societat no ens podem plantejar de cap manera prescindir dels productors locals”, ha dit Brugada davant del sector i ha afegit que “no podem defensar el nostre país comprant a l’estranger allò que trobem a casa”. En aquest sentit, ha instat als productors a fer entendre els clients que quan prioritzen el producte local, també prioritzen la protecció del territori, el medi ambient i el  manteniment de llocs de treball. Brugada també ha destacat el paper dels pares a l’hora d'educar als fills en la importància de menjar sa.